top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıilker kaya

Motosiklet Kazaları neden Artıyor? Önlemler mi Yetersiz yoksa Kullanıcıların dikkatsizliği mi?

Türkiye'de özellikle yaz aylarının gelmesi ile birlikte motosiklet kazalarında ciddi bir artış meydana geldi. Çoğunlukla ölümle sonuçlanan kazalarda gözler, yoğun trafik nedeniyle İstanbul'a çevrildi. Bayram arifesinde İstanbul Kuruçeşme'de 24 yaşındaki motosiklet sürücüsü Can Zarb'ın can vermesi hafızalara kazındı. Peki bu kazalar neden meydana geliyor? Motosiklet kullanmayı mı bilmiyoruz yoksa alınan önlemler yetersiz mi kalıyor? Uzmanlara sorduk. İşte cevaplar;



'15-16 yaşlarındaki çocuklar kullanıyor'

Milli Motosiklet Sporcusu Şakir Şenkalaycı:


Bu konuda alınan önemler yetersiz kalıyor. Dikkat edilirse, kazaların yüzde 80'i İstanbul'da gerçekleşiyor. Bunun nedeni de İstanbul'daki trafik yoğunluğu ve bilinçsizce araç kullanımından kaynaklanıyor. Ancak sırf bu yüzden suçluları belirleyemeyiz. Motosiklet kullanıcıları da gereken önlemleri almıyor. Ülkemizde bu konuda özenti de var. Bu problemin çözülmesi için, yalnızca bu işin eğitimini veren okulların yapılması gerekiyor. Bu konuda eğitim veren özel kuruluşlar yalnızca ehliyet vermeye yönelik olduğu için yetersiz kalıyor. Ailelelerin de bilinçli olması gerek. Ehliyetleri olmayan ve kullanmayı bilmeyen 15-16 yaşlarında çocuklara motor alınıyor. Bunlar da dikkat edilmesi gereken noktalar.


'Kural tanımamazlık kazalara neden oluyor'

Milli Motosiklet Sporcusu Kutlu Torunlar:


Bence asıl problem genel olarak kimsenin kurallara uymaması. Hem trafikte seyir halindeyken uyulmuyor, hem de araç ve kişi emniyetine uyulmuyor. Genel olarak hiç dikkat edilmiyor ve kural tanımamazlık da var. Trafik işaretlerine, levhalara hiç uyulmuyor. Üstelik sürücüler gereken tedbirleri de almıyor. Mesela kask takması gerekirken, kask kullanmıyorlar. Emniyetli araç sürmek çok önemli. Aracınızın bakımdan geçmesi gerekiyor. Sürücü araç şoförüne göre, yol ile ve araçla bire bir temas içinde. Bu nedenle daha da ilgi çekici oluyor. Özellikle bayramda yapılan kazalar tamamıyla insan hatasından kaynaklanıyor. Bizim ulus olarak böyle bir problemimiz var. Benim başıma gelmez diyerek hiçbir kurala uymuyoruz. Bunlara dikkatsizlik, yorgunluk, uykusuzluk gibi etkenler de girince kazalar kaçınılmaz oluyor.


'Genç kuşak kendine aşırı güven duyuyor'

Türkiye Otomobilciler ve Şoförler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın:


Yaz gelince özellikle sömestır tatilinden sonra trafik yoğunluğu fazla oluyor. Dolayısıyla araç ve motor trafiği de 3-4 kat birden artış gösteriyor. Motosiklet kullanımı da yazın çok fazla oluyor. Motosiklet kullanmak için özel ehliyet gerekiyor ancak ben otomobil kullanıyorum, motoru hayli hayli kullanırım diyenler olduğu için özellikle yazın kazalar artıyor. Buna çok dikkat etmek gerek, çünkü trafik kuralları farklı işliyor. Bizim amacımız bu kazaları asgariye indirmek. Ancak kullanıcıların dikkat etmesi gerek. Gereken aparatları da kullanmaları gerekiyor. Şoförün de arkasındaki kişinin de kask kullanması gerekiyor. Kask belki kaza oluşumunu engellemez ancak hayat kurtarır. En önemli tavsiyemiz de araçların arasından zigzak yaparak geçmemeleri. Motosiklet kullanıcıları genelde genç kuşak olduğu için kendilerine aşırı güven duyuyorlar kazalar da kaçınılmaz oluyor.


'Motosikletlerin durumu çok kötü'

Türkiye Motokros eski Şampiyonu - Sinema Yönetmeni Korhan Yurtsever:


Motosiklet kullanmak riskli bir meseledir. İki tekerlek üzerinde gitmek inanılmaz keyif verici bir şeydir ancak bir süre sonra dengesiz ve kontrolsüz olmaya başlar. Temel amacı da kuralların dışına çıkmamaktır. Gerçek motosiklet yarışçıları, trafikte asla hızlı araç kullanmaz. Bugün ülkemizde şunu görüyorum; kullanılamayacak denli kötü motorlar ülkemize getiriliyor. Bu motorlar, ehliyeti olmayan ya da ehli olmayan kişiler tarafından kullanılıyor. Bu bireyler kurallara da hiçbir zaman uymuyorlar. İnsanlara saygılı değiller ve motorları hor kullanıyorlar. Hal böyle olunca bu kişilere karşı, araç şoförlerinde antipati oluşuyor. Araç yoldan kaçabilecekken kaçmıyor. Genelde çoğu da ters yöne giriyor. Kazaların temel nedenleri kurallara aykırı davranmak ve motoların kalitesiz olmasıdır diyebilirim.



'Motor sürücülerine saygı gösterilmiyor'

Türkiye Motosiklet Platformu Başkanı Zafer Fatih Özsoy:


Biz bu konuda çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Çünkü oldukça hassas ve önemli bir konu. Motosiklet sürücüleri gerekli saygıyı görmüyor. Motosiklet kullanmayan insanlar kullananlar ile empati kursalar olay çözülecek; ancak onlar bunu bilmiyorlar. Motosiklet sürücüsü ne hisseder bilmiyorlar, mesela hafif direksiyonu onların üzerine kırsanız onlar için çok büyük bir tedirginlik doğar. En küçük kaza hayatlarından edebilir. Bir diğer konu da ehliyet konusu. Maalesef ülkemizde ehliyet almak oldukça basit. Yurtdışında ehliyetlerin dereceleri var. Mesela 125 cc motor kullanmak için ehliyet ayrı oluyor. Yükseltmek için farklı sınavlara girmeniz gerekiyor. Ancak ülkemizde 2 kutu arasında 8 dairesi çizebilen herkese verildiği için kazaları da tetikliyor. Kesinlikle temel nokta eğitim.



'Trafikte diğer araçların tacizine uğruyorlar'

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği İstanbul İl Başkanı Selçuk Dedeoğlu:


Motosiklet kullanmayı bilmeyen bir ülkeyiz, Türkiye'de sürücülerin çoğu nasıl kullanılacağını bilmiyor. Bununla ilgili eğitim almıyoruz, üstelik bilmiyoruz ve bilmediğimizin farkında da değiliz. Yaz aylarında da, kış aylarında da çok fazla görülüyor. Her ikisi de farklı nedenlerden kaynaklanıyor. Otomobil sürücüleri de motosiklet sürücülerini trafikte yok sayıyorlar. Motosiklet kullananlara karşı bir saygı yok. Trafikte yok sayılıp taciz ediliyorlar. Eğitim eksikliği çok önemli. Aynı zamanda ehliyetler yetersiz kişilere veriliyor. Bunların hepsi bir araya gelince kaza da kaçınılmaz oluyor. Güvenlik açısından da bilinçsizlik var. Çin'den ithal edilen 20-25 liralık kaskları kullanıyorlar. Bunlar çok tehlikeli ve hayat kurtarmaz. Aynı şekilde şort ve tişört ile motosiklet kullanmak da çok yanlış.


'Japonlar 6 yaşında eğitimini alıyorlar'

Türkiye Motosikletliler Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Kelo:


Motosiklet kullanmayı bilmiyoruz, hem de ülkemizde ehliyet gerektiği şekilde verilmiyor. Bu konuda yeni adımlar atıldı ancak yeterli değil. Japonya'da 6 yaşında motosiklet eğitimi verilmeye başlanıyor. Bizde henüz yetişkinlere yönelik bile yok. Bazı insanlar yurt dışında eğitim alıp geliyor ve sertifikalı olarak eğitim veriyor. Fakat bunlar oldukça pahalı ve herkesin ulaşması da mümkün değil. Kaza geçirenler genelde kuryeler oluyor. Bariyerlere çarpıp kafaları kopanlar var. Çünkü yollarımız müsait değil. Ülkemizdeki asfaltlar mermer gibi ve oldukça kaygan bunlar da kazaya davetiye çıkarıyor. Başka ülkelerde bu konular araştırılmış ve motorlar için özel asfalt dökülüyor. Motosiklet küçük bir vasıta olduğu için, araç sürücleri de önemsemiyor. Halbuki motorun üzerindeki sürücü, motorun kaportası gibidir. Sürücü bunu hesaplamıyor. Umarım bu konuda yeterli duyarlılığı gösteririz.





1 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page